2024. június 20., csütörtök, Rafael napja

Címke: Krúdy Gyula

17 cikk 1/2 oldal

Krúdy miskájerkalapja

Nem kis büszkeséggel mondhatjuk, hogy Krúdy Gyula nyíregyházi író, és azt is feltétlen hozzá kell tenni, hogy műveinek hangulatát fokozva ősszel jó őt olvasni.

Patkány a nézőtéren

Az enyhe és álmodozó időjárás, az andalgó októberi napsugár, az aranyszitán fejünkre hulló fénylő liszt szélidőben: régi emberi babonát borít fel.

Az elveszett Miatyánk

Mily jó volt a múlt században éldegélni, csak tekintetes úrnak is, és a szörnyű esztendők bibliai bekövetkezése előtt a halotti papucsot felvonni s benne elosonni.

A hírlapíró és Szindbád útjairól

Márai Sándor megírta a Szindbád hazamegy című könyvet, amelyikben krúdybban szól magánál Krúdynál, és hát olyan stílusbravúrt csinált vele a mester, hogy az eredeti szerző is elámult volna rajta.

Krúdy Gyulára emlékeznek Nyíregyházán

Konferencia, tárlatvezetés és rendhagyó előadás is szerepel a Krúdy-napok programján Nyíregyházán, ahol két napon keresztül emlékeznek a nyírségi megyeszékhelyen 140 évvel ezelőtt született íróra.

Fáim

A fa csupa mesemondás. Egyszerre pihentető árnyék és a bizalom forrása: a letört ág is kizöldülhet; a fa a bűnbeesés hívószava is, meg a tudásé is.
17 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.