2023. február 2., csütörtök, Karolina, Aida napja

Címke: Kós Károly

8 cikk 1/1 oldal

Erdély még rejt titkokat

Pesten született, de Erdélybe lett szerelmes: Kós Károly-monográfiával kezdte a munkásságát, kutatásai miatt ki is tiltották Romániából a 80-as években.

A Varjúvár zarándokhely

Anthony Gallnál kevesen ismerik jobban Kós Károly építészetét és vilá­gát: bejárta Erdély minden zegét-zugát – vonattal vagy autóstoppal –, és ott született meg az első épülete is.

Kós Károlynak és Bartha Miklósnak avattak szobrot

Kós Károly építésznek, írónak, könyvkiadónak, az Erdélyi Református Egyházkerület egykori főgondnokának, valamint Bartha Miklós 18. századi írónak, politikusnak, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alapítójának, első alelnökének állítottak szobrot pénteken Kolozsváron, az írisztelepi református templom kertjében.

Kós Károly élő öröksége

Ma negyven éve annak, hogy meghalt a magyar építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár és politikus.

Vasbeton tulipán

Csete György (1937–2016) nem érte meg a nyolcvanat, de hát a rendszerváltó építészek nemzedékéből Makovecz Imrének sem adatott ennyi.

Felkelők habfehér ingben

A díszlet- és jelmeztervező Kós Károlyt jóval kevesebben ismerik, köztük van Szebeni Zsuzsa erdélyi születésű színháztörténész,
8 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.