2023. január 31., kedd, Marcella, Gerda napja

Címke: kémia

14 cikk 1/2 oldal

Fehérjekutatóké a kémiai Nobel-díj

Az idei Nobel-díjasok a kémia területén az evolúció során előnyösnek bizonyult elveket alkalmazták azért, hogy az emberiség számára hasznos fehérjéket alkossanak.

Fehérjekutatásért hárman kapják a kémiai Nobel-díjat

A fehérjék kutatásában elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, Frances H. Arnold, George P. Smith és Gregory P. Winter kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.

A bomló műanyagok üvegházhatású gázokat bocsátanak ki

Üvegházhatású gázokat, köztük metánt és etilént bocsátanak ki a mindennapos tárgyakban használt műanyagok, ha napfény éri őket – mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukban arra is felhívták a figyelmet hogy az ilyen forrásból származó üvegházhatású gázkibocsátást eddig nem vették figyelembe a klímakutatásokban.

Befagyasztott biomolekulák

Az idei kémiai Nobel-díjat Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson a krio-elektronmikroszkópia fejlesztéséért kapta, amely eljárás egyszerűsíti és javítja a biomolekulák képalkotását. A díjat odaítélő bizottság indoklása szerint ez a módszer a biokémia új korszakát hozza el, hiszen oldott állapotú molekulák szerkezetének atomi felbontású meghatározására ad lehetőséget.
14 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.