2022. augusztus 14., vasárnap, Marcell napja

Címke: Kádár

16 cikk 1/2 oldal

Ajándék Sztálinnak

A Városliget szélére épült Regnum Marianum mára szimbólummá vált: 1951-ben felrobbantották. A Magyar Patrióták Közössége kezdeményezésére felszín alatti emlékhely épül a templom helyén.

Végül Kádárban maradtak

A temetőlátogató ezen a november másodikán nem csak szeretteinél gyújtott mécsest – a harcok elesettjeiről sem feledkezett meg. Virágerdők lepték be a sírkertté lett parkok hevenyészett hantjait.

Mítosz Kádár és Dubcek barátsága

Ötven éve ezen a napon, moszkvai akarattal szovjet, lengyel, keletnémet, bolgár és magyar katonák kezdték meg Csehszlovákia megszállását.

Nemzeti Feltámasztási Ügynökség

Egy napon udvarias, de mosolytalan, fekete öltönyös férfiak jöttek értem, politikusok és országos főméltóságok győzködtek arról, hogy az életem már nem az enyém.

Az offshore kezdetei

Szokatlannak, sőt ellentmondásosnak tűnhet, ha szocialista tőkésekről beszélünk, pedig ne legyenek illúzióink: a rendszerváltás pillanatában megjelenő üzletemberek nem a semmiből léptek elő.

Kádár utolsó beszéde Nagy Imre kivégzésének évfordulóján az Erkelben

Nagy Imre és társai kivégzésének 60. évfordulóján újra látható lesz a Kádár János utolsó beszédéből készült kamaradarab. A Kádár (leg)utolsó beszéde című előadás az ítélet végrehajtásának pontos pillanatában, hajnali 5 óra 9 perckor kezdődik június 16-án az Erkel Színház nagyszínpadán.

Kun-kór

A kórt becipelő Kun Béláék megjelenése csak egyfajta bemutatkozása volt a később kitört Rákosi-, majd Kádár-féle még súlyosabb járványnak.

Marosán napja

A salgótarjániak számára december 8. – 1956 legfájdalmasabb napja: a kádári karhatalom sortűzzel fogadta a letartóztatott munkásvezetők szabadon bocsátását követelő fegyvertelen tömeget.

Vörös és fekete

A létező szocializmus éveiben némileg változtak a halállal kapcsolatos kommunista rituálék, s ezek az egész keleti blokkban sem voltak egységesek.

Veszélyes csizma

Külön vizsgálták azt, hogy az illető odapillantott-e Sztálin ledöntött szobrának a csizmájára, netán fotóztak-e, ami tilos volt. Születtek írásos jelentések is.
16 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.