2024. május 24., péntek, Eszter, Eliza napja

Címke: járványok

10 cikk 1/1 oldal

Visszaszorulóban a kórházi járványok

Magyarországon minden kórház számára kötelező bizonyos fertőzéstípusok előfordulásának a bejelentése, amelyet az egészségügyi hatóság rendszeresen ellenőriz.

Lendületesen kutatott járványok, molekulák

Hogyan birkóztak meg a járványokkal, éhínségekkel, a családtagok elvesztésével a magyar családok a történelem során? Mi a kapcsolat a mozgássérülteket segítő mesterséges külső vázak, a távműtétek és az intelligens járművek között? Az ember természeténél fogva társas lény, de miből fakad ez az alapvető igény? Milyen új molekulák, reakciók, szemléletek jelentek meg a gyógyszertervezésben és a rákkutatásban? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA Lendület programjának idei huszonkét nyertese.

Virológus: járványok lesznek, ha nem oltják be a népességet

A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

Járványok és kórházi fertőzések megelőzésében is segíthet egy magyar találmány

A világjárványok és a kórházi fertőzések megelőzésére is egyedülálló megoldást hozhat a debreceni Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) keretében megalakuló, sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzem – jelentették be a projekt nyitókonferenciáján szerdán a Debrecenben.

Elérte az ezret Haitin a Matthew hurrikán áldozatainak száma

Haitin megkezdték a Matthew hurrikán halálos áldozatainak tömegsírokba hantolását – közölte egy kormányzati tisztségviselő vasárnap, miközben kolerás megbetegedések kezdődtek az ország hurrikán által letarolt részén, és a halálos áldozatok száma elérte az ezret.
10 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.