2019. május 26., vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Címke: irodalom

453 cikk 1/46 oldal

Halálos pontosságú látleletek az emberről

A kötetben eddig ismeretlen, vagyis inkább kötetben meg nem jelent tárcákat olvashatunk, visszaemlékezéseket és különböző lapok „körkérdéseire” adott válaszokat olvashatunk.

Szeretetlenül

Szentesi Éva úgy ír, hogy nem igazán gondolkodik a dolgok becsomagolásán: nyelvezete realista, már-már bántóan nyers, de mindez a regény javára válik.

Manna

A Biblia attól is az egyetemes kultúra alapműve, hogy személyei és tárgyai, eseményei, sőt élő meg élettelen természeti szereplői mind jelképes értelmet is hordoznak.

Rajongóból kattant zaklató

A fiatal szórakoztatókönyv-szerző Csabai Márk, aki elsősorban úgynevezett csibészes könyveivel vált ismertté, igen tempósan írja újabb és újabb regényeit. A Nem mondhatsz nemet! című kötet bájos, ám – kiváltképpen Magyarországon – meglehetősen életszerűtlen története egy sikerkönyveket szerző íróember, Váczi Endre körül forog.

Igen, ezek a magyarok!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem most megörvendeztetett Luís González Tosar verseinek gyűjteményével, ráadásul kétnyelvű kiadásban.

„Azt mondják, hasonlítok Beethovenhez”

Révész Béla, Krúdy Gyula, Schöpflin Aladár, Földessy Gyula és további kortársai gondolatai a száz éve, 1919. január 27-én elhunyt Ady Endrével kapcsolatban.

Ki látott engem?

Hányféle értelmezés rakódott Ady Endre életművére? Sipos Lajos irodalomtörténész beszél arról, hogyan érdemes a költőt ünnepelni január 27-én, halálának századik évfordulóján.

A vörös gróf érdemei

A száz évvel ezelőtti folyamatok tiszta és hiteles elemzését adja a könyv, amely a Salamon Konrád történész által „nemzeti önpusztításnak” nevezett korszak talán első objektív krónikája.

Kultúrából meríthető mindennapi katarzis

Keressük és éljük meg a mindennapi katarzis lehetőségeit! Nyújthatja ezt az újraolvasás öröme, a színház lenyűgöző és magával ragadó légköre, a lokálpatriotizmus átélése.

Elaljasuló közbeszéd

A szüleim nekem azt tanították, hogy vigyázzak a számra, mert ezt vagy azt nem szabad mondani. A hittanórán figyelmeztettek: nem szabad káromkodni.
453 cikk 1/46 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.