2024. április 25., csütörtök, Márk napja

Címke: hadifogság

12 cikk 1/2 oldal

Hazatérés

Mi ugyan megkötöttük a béke­szerződéseket, de az elhurcoltakra és hadifoglyokra vonatkozó adatokat csak részben kaphattuk meg. Mostanáig számunkra is lezáratlan volt a háború.

Szerencsétlen nemzedék

Darvas Gábor regénye már szerb fennhatóság alatt született, valóban inkább Novi Sadon, mint Újvidéken. Ezt mutatja a kötelező rokonszenv a szerb fogva tartók iránt.

Kiugrások

Székely András fantasztikus ember volt, akit visszaemlékezéseinek kiadója, Haraszti György történész Rejtő Jenő hőseihez, részben pedig Švejkhez hasonlít.

Kamerádok

Magasugró-teljesítménye alapján Csepinszky Béla akár indulhatott volna az olimpián, ha hivatalos kötelezettségei el nem szólítják, és ha el nem marad az olimpia.

Kannibál történelem

Aligha lehet tragikusabb és elfojtottabb egy nemzet történeti tudata, ha hiányoznak belőle azok a hangok, amelyek magát a történelmet tudnák elbeszélni.

Emberek megolvadva

Az első világháború nem „csak” a harctéri halált, a megnyomorodást és a fogságot tette tömegessé és mindenki számára könnyen elérhetővé, de az írásbeliséget is.

Przemyśl 100

A magyar hadtörténelem egyik legvéresebb és legkitartóbb várvédelme. Gyilkos rohamok a falak ellen, kiéheztetés, majd fogság a világ másik végén.

Számadás

Kilencszáztizennyolc tavaszán egy – számukra mindenképpen – szép napon találkozott Koroknay Lajos és Koroknay Gábor.
12 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.