2022. december 7., szerda, Ambrus napja

Címke: hadifoglyok

11 cikk 1/2 oldal

Személyes hangon a szenvedésről

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban címmel a hódmezővásárhelyi Emlékpontban nemzetközi multimédiás kiállítás avatja be a látogatót a száz évvel ezelőtti történetbe.

Csak oda ne kerüljünk!

Tockoje, Nis, Asinara, Sipotele: orosz, szerb, olasz, román helységnevek, amelyeket a magyar hadifoglyok imájukba foglaltak: Add, Istenem, hogy csak oda ne kerüljek!

Lefegyverezve

Gyóni Géza költő ma sincs a helyén. Vagy istenítik, számot nem vetve költészetének esetlegességeivel és zsákutcáival; vagy félrelökik, mint a világháború dilettáns versfaragóját.

Szerbiába vittek két guantanamói foglyot

Első alkalommal szállítottak két guantánamói foglyot Szerbiába, így már csak 76-an tartózkodnak a Kuba területén lévő amerikai fogolytáborban – közölte a washingtoni védelmi minisztérium hétfőn.

Vita a Gulagra hurcoltak központi emlékművéről

A Szovjetunióba hurcoltak központi emlékművének felállítását szorgalmazták azok a túlélők, történészek, közéleti szereplők, akik a Gulág Programiroda által szervezett megbeszélésen vettek részt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézményében hétfőn Budapesten.

Jegesmedvét legeltetni

A letartóztatása előtt az államhatalom hivatalnokai ígérgettek még földi javakat, karriert és gondtalan életet. Később jött a fenyegetés.

Szellemkatonák nyomában

Ebben a történetben minden benne van, ami az első világháború borzalmait összefoglalja: a tömeges pusztítás és a hadifogság, az ellenségeskedés, az etnikai feszültség.
11 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.