2024. május 24., péntek, Eszter, Eliza napja

Címke: Gyulafehérvár

17 cikk 1/2 oldal

Románia ünnepe síró-nevető szemmel

Helytálló Cristian Tudor Popescunak a Digi 24 hírtelevízióban kifejtett véleménye, hogy ezt a filmet a kommunista diktatúra utolsó éveiben is készíthették volna.

Román ünnep fagyos időben

A nagyromán centenárium ma is megosztja a magyar és a román történészeket, de korántsem annyira, mint azt a közbeszéd hangvétele alapján gondolnánk.

Gyulafehérvári álom

Sok román ember is van, aki elhibázottnak tartotta, hogy a Nicolae Ceausescu meggyilkolása utáni rezsim ezt a napot tette a Román Köztársaság hivatalos ünnepévé.

Tánc gyásszal

Száz éve fogadták el az Erdély Romániával való egyesülésének szándékát pontokba foglaló nyilatkozatot. A románoknak a „gloire” pillanatát, a magyarok számára a gyászt jelenti az évforduló.

Lesz még magyar nyár

Odaát december 1-je, a nagy egyesülés napja örömünnep – nekünk szomorú mementó. De emlékezzünk mi is! Kapjon helyet a mi történelmi emlékezetünkben is ez a keserű dátum!

Lerombolt szószék

Veszélyes évbe lépett Románia: Erdély 1918-as „uniójának”, azaz bekebelezésének centenáriumára emlékeznek idén. A nemzeti indulatokkal terhelt év azonban még veszélyesebb lesz az erdélyi magyar kisebbségnek.

Megosztó román ünnep

A bukaresti központi rendezvényen az államelnöki meghívás ellenére sem vettek részt a két kormánypárt első emberei. A korábbiaknál kisebb intenzitású volt a szélsőjobb.
17 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.