2024. július 25., csütörtök, Jakab, Kristóf napja

Címke: Gosz

12 cikk 1/2 oldal

Tovagyűrűzik az aszálykár

Halomban áll a betakarított gabona a raktárakban, a Duna alacsony vízállása miatt ugyanis gyakorlatilag leállt a folyami szállítmányozás.

Betett az aszály a gazdáknak

A kevés csapadék miatt már most borítékolható a jövő évi gyér repcetermés, a Duna alacsony vízállása pedig ellehetetleníti a magtárakban álló gabona elszállítását.

Kapós a GM-mentes szója

Szinte korlátlan lehetőségek előtt áll a szójatermesztés hazánkban: a megtermelt mennyiség többszörösét is el tudnák adni a külpiacokon a gazdaságok.

Búzából kevesebb, kukoricából több teremhet

A szokottnál korábban indult a betakarítás az országban, az árpát már aratják, és hamarosan a repce is sorra kerül, ahogyan a búzával sem várják meg Péter–Pál napját a termelők.

Nehezíti a vetést a belvíz

Bár a szeles, enyhe időnek köszönhetően egyre nagyobb területen kezdhetik meg a tavaszi vetést a gazdálkodók, 100-150 ezer hektárra néhány hétig még biztosan nem tudnak rámenni a termelők a munkagépeikkel.

Almáskerteket tépázott meg a hét végi időjárás

A napraforgó mellett a kukorica betakarítása is zajlik, eddig a korai érésű táblákon aratták le a terményt a gazdák, ez az országos termőterület 10-15 százalékát teszi ki.

Jó lehet a napraforgótermés

A nyár végi forróság miatt a megszokottnál korábban kezdődhet idén a kukorica betakarítása.

Nem várt eredménnyel ért véget az idei aratás

Pontos adatok nincsenek a terméseredményekről, becslések szerint elérheti az ötmillió tonnát a magtárakba került búza mennyisége, amelynek a minősége is kiváló lett.
12 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.