2019. május 23., csütörtök, Dezső napja

Címke: görögország

827 cikk 1/83 oldal

Balkáni újrakeresztelők

Maratoni vita után igent mondott a görög parlament a hivatalosan eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő északi szomszédjának új elnevezésére: Észak-Macedón Köztársaság.

Athéni igen Macedónia új nevére

A törvényhozás csaknem három napon át vitázott a megállapodásról, végül 153:146 arányban szavazták meg a képviselők, a kormánypártoknak sikerült külső támogató voksokat szerezniük.

Erőszakos tüntetés volt Athénban a macedóniai névvita miatt

Erőszakba torkolló tüntetés volt csütörtök éjjel Athénban, mialatt a parlament az éjszakába nyúlva vitatkozott egy megállapodásról, amely Macedónia volt jugoszláv köztársaság nevének a megváltoztatását hagyná jóvá görög részről.

Új útvonalat találtak az illegális bevándorlók

Több mint háromezren érkeztek a tengeren keresztül Görögországba decemberben, többségük a Görögország északi részét Törökországgal összekötő útvonalon keresztül.

Átrendeződő viszonyok a névvita nyomán

Nemcsak Macedónia új névhasználatának csütörtökön várható ratifikációja lesz a tétje az e heti parlamenti szavazásnak, hanem a parlamenti politikai térkép lehetséges átrajzolása is.
827 cikk 1/83 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.