2024. június 25., kedd, Vilmos napja

Címke: Fruitveb

41 cikk 1/5 oldal

Főként pálinka készül a szilvából

Olcsóbb alapanyagból készülhet idén a szilvapálinka, az átlagosnak mondható termésért ugyanis a tavalyinál jelentősen kevesebbet fizetnek a feldolgozók.

Apáti Ferenc: Pszichológiai hadviselés zajlik a léalma ügyében

A nettó tizenhárom forintos árhoz képest – amelyet egy osztrák cég ajánlott – a tizenöt forintos léalma felvásárlási ára nem tekinthető előrelépésnek, miközben az előállítási költség huszonöt-harminc forintos árban mozog. A helyzet annyiban szerencsés, hogy más felvásárló is versenyben van a gyümölcsért, azonban a piac más szereplői jelentősen kevesebb mennyiségben vásárolnának Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke szerint, aki erről az ECHO TV Napi aktuális című műsorának adott telefonos interjút.

Olcsón veszik, de drágán adják

Míg az ipari alma piacán állóháború alakult ki a termelők és a legnagyobb feldolgozó között a felvásárlási árak miatt, az étkezésre szánt gyümölcs esetében sem lehetnek nyugodtak a gazdák.

Várhatóan 700-750 ezer tonna alma terem idén

A magyarországi termelők az idén 700-750 ezer tonna almára számítanak, ami 20-30 százalékkal haladja meg az előző évek termésmennyiségét – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Jó almatermés várható Európában és Magyarországon

Jó almatermés várható Európában és Magyarországon is – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Tervtanács alelnöke a Világgazdaságnak és közölte: belföldön a szokásos 550-600 ezer tonnát lényegesen meghaladó, 700-750 ezer tonnás termés várható, aminek 30 százaléka lesz étkezési alma.

Nehezen tudnak védekezni a termesztők a nagy meleg ellen

Korszerű technológiával, fajtaválasztással és bőséges öntözéssel is csak nehezen tudnak védekezni a zöldség- és növénytermesztők a nagy meleg ellen, hogy megakadályozzák a minőségromlást – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI megkeresésére.

Újabb sikersztori az agráriumban

Az ipari felhasználásra szánt magyar csemegekukoricából évente 5-600 ezer tonna kerül le a korszerű technológiával felszerelt területekről.
41 cikk 1/5 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.