2024. április 13., szombat, Ida napja

Címke: fizika

25 cikk 1/3 oldal

Ismét van női Nobel-díjas fizikában

Az indoklás szerint az idei kitüntetettek forradalmasították a lézerfizikát. Rendkívül kicsi precíz eszközök megalkotásával új kutatási területek nyíltak meg.

Teret hagy az új fizikának

Az európai részecskefizikai kutatóintézet (CERN) munkatársai az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon vizsgálatában újabb jelentős eredményt értek el.

Rugalmassá alakították a világ legkeményebb anyagát

Hajlékonnyá válik a világ legkeményebb természetben előforduló anyaga, a gyémánt, ha nanoméretű tűkké alakítják - mutatta be felfedezését egy nemzetközi kutatócsoport a Science című tudományos folyóiratban.

Új ablak az univerzumra

Ahogy várni lehetett, a gravitációs hullámokat először kimutató nemzetközi tudósközösség vezető tagjai nyerték az idei fizikai Nobel-díjat.

Súlytalan repülés

Két éve a Charles & Lisa Simonyi Fund for Arts and Sciences alapítvány támogatásának is köszönhetően újult meg a Semmelweis Egyetem egy részlege.

Csillebérci grafénszimulálás

Ügyes programozással egy közepes laptop is képes arra, hogy több száz atomból álló nanoszerkezetek viselkedését szimulálja – állítja Márk Géza István fizikus. Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai ezzel az eljárással kimutatták, hogy a szénből álló grafén megfelelő körülmények között mágneses tulajdonságot mutat.

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE): szombaton a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos, oktatási tevékenységgel, és kiderül az is, hogy az órákon megszerzett tudás milyen széles körben hasznosítható a munkaerőpiacon – közölte Szalai Tamás, az SZTE Fizikai Intézet közkapcsolati felelőse az MTI-vel.
25 cikk 1/3 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.