2024. március 5., kedd, Adorján, Adrián napja

Címke: esszé

52 cikk 1/6 oldal

Olvasni pedig egyenesen csodás

Egyetlen hátulütője van a könyvajándékozásnak: mégpedig az, hogy sosem tudhatjuk, nem duplumnak ajándékozzuk-e a szeretettel átadott könyvtárgyat.

A szemlélődés tűnékeny és jótékony szépsége

Az olvasó választ kap, hogy miért érdemes egyáltalán Fodor Ákosnak ebben a furcsa, az európai lírai világában egzotikusnak ható, minimalista versformában fogalmazott elmélkedéseit olvasni.

Metaforák, paradoxonok

Szávai Géza esszékötete egyenetlen olvasmány. Fárasztó szellemeskedés jellemzi a kötet elejét, aztán a felénél elkezd érdekes lenni a könyv.

A szerzői és olvasói gőgről

Annak idején, amikor az Ulpius-ház Kiadó még fénykorát élte, kaptam az igazgatótól egy könyvet, hogy nézzem meg, milyen nagyszerű műveket adnak ki.

Költészettől sújtva

Az esszék a Villányitól megszokott, hozzáköthető hagyományt követik, mint megismerhettük eddig a verseiből, finom és érzékeny.

A zsenialitás biztos jelei

Ady Endre életműve megfoghatatlan. Az ember nem közeledhet hozzá úgy, mint más költők életművéhez: hogy kijelöli a cölöpöket.

Nevezetesek azonos keresztnévvel

A mai napon minden Márton közül Luther Mártonra emlékezzünk még kicsit, akinek életműve eszmetörténeti, kulturális és történelmi jelentőségű.

Gondolatok a Man Booker-díj körül

Nemrég – a díj történetében második alkalommal – amerikai író vehette át a Man Booker-díjat. Az 58 éves George Sanderst a Lincoln in the Bardo című regényéért jutalmazták.

Új kenyér és néhány régi gondolat

A kenyér eleven anyag. Teremtett élőből készítjük, s tesszük testünk részévé. Az új és örök szövetség óta a kenyeret Krisztus testeként vesszük magunkhoz.
52 cikk 1/6 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.