2023. február 1., szerda, Ignác napja

Címke: emigráció

16 cikk 1/2 oldal

A Duna szerelmese

Kivételes életutat mondhatott magának az írországi Newcastle-ben élt Kabdebó Tamás. A jeles író, költő, műfordító és történész hatalmas életművet hagyott az utókorra.

Búcsú Nándorfehérvár utolsó védőjétől

Életének 88. esztendejében, római lakásában elhunyt Mihályi Géza, az 1956-ban nyugatra menekült magyar egyetemisták szövetségének egyik vezetője.

„Az olvasó a fontos, nem én”

1956-ban hagyta el Magyarországot, negyven év emigráció után tért haza. Előbb angolul, majd magyarul is megírta visszaemlékezéseit. Nádasdy Nikolits Andreával beszélgettünk.

Teljes körű kegyelem

A forradalom csaknem száz színházi emigránsa között Molnár Tibort nem szokás említeni, holott Szörényi Éva mellett ő volt az egyetlen Kossuth-díjas, aki távozott.

Hadifoglyok

A pesti srácok történetei híresek 1956-ból. A Sopronban kezdő és Kanadában végző erdőmérnökök kálváriája azonban még mindig alig ismert a magyarok előtt.

A felfordulás volt a cél

Aljasságban kiemelkedik közülük a vezér, Kun Béla. „Éppen ellentéte a forradalmár azon idealizált képének, amely az európai polgári gondolkozásban él.„
16 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.