2024. március 1., péntek, Albin napja

Címke: elszakadás

17 cikk 1/2 oldal

Véget ért a katalán kiadatási dráma

A Katalónia elszakadásáról szóló népszavazás megtartásával vádolt politikusok most átléphetik a határokat, persze csak Spanyolországon kívül.

Radikális szakadár Katalónia élén

Quim Torra radikálisabb, mint elődei a függetlenség terén, az ellenzék szerint ugyanakkor nincs konkrét terve az elszakadásra. A patthelyzet után folytatódik a huzavona Barcelona és Madrid között.

Jéggé fagyott grönlandi függetlenség

Urnákhoz járultak Grönland lakói, hogy megválasszák az óriási kiterjedésű és gyéren lakott jégsziget következő parlamentjét.

Iraki legfelsőbb bíróság: a kurd területek nem szakadhatnak el az országtól

Az iraki legfelsőbb bíróság úgy ítélkezett hétfőn, hogy az országtól nem szakadhat el egyik régiója vagy tartománya sem, amivel arra reagált, hogy a kurd regionális vezetés Bagdad tiltakozása ellenére népszavazást írt ki az autonóm Kurdisztán elszakadásáról, és a szavazatukat leadók túlnyomó többsége megszavazta ezt szeptember végén.

Liberálisok a jogállam ellen

A liberális hecclap sajtómunkása odáig jutott, hogy a katalán elszakadási törekvések kapcsán eljátszott a gondolattal: mi lenne, ha Budapest ki szeretne válni Magyarországból?

Hosszú út vezet Katalónia függetlenségéig

Nem minden érintett szereplő szeretné, ha a jelenlegi autonóm közösség valóban a saját útját tudná járni, ráadásul Barcelona számára ismeretlen feladatokat kapna.

„Belga” Katalónia

Egy mai évforduló kapcsán jut eszembe: vajon tudják-e az uniós bölcsek, hogy 1830-ban épp ezen a napon, október 4-én ott, Brüsszelben mondták ki Belgium megalakulását.
17 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.