2023. december 7., csütörtök, Ambrus napja

Címke: eladósodottság

6 cikk 1/1 oldal

Duplázniuk kell a bankoknak

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint ehhez sokkal hatékonyabb bankrendszerre van szükség, miközben a jegybank továbbra is sokallja a lakossági hitelek felárát.

Erősebben devizahitel nélkül

A gazdaságot és a háztartásokat fenyegető egyik legnagyobb kockázati tényező esett ki a képből azzal, hogy lényegében megszűnt az országban a devizahitelezés.

Elképesztő mértékben nő a kínai lakosság eladósodottsága

A Kína lakossága által felvett fogyasztási hitelek állománya közel 30 százalékkal haladta meg szeptember végén az egy évvel korábbit, az ingatlancélú hitelek állománya pedig majdnem 23 százalékkal gyarapodott ez idő alatt – derült ki a kínai jegybank pénteken közzétett adataiból.

MNB: a jegybank meg tudja akadályozni a túlzott eladósodottságot

Dinamikusan növekedtek a hitelkihelyezések az első fél évben, azonban a válság előtti időszakhoz képest nagy különbség, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013-ban szerzett makroprudenciális mandátumával gátat tud szabni a túlzott eladósodottságnak – fejtette ki Fábián Gergely, a jegybank pénzügyi rendszer elemzéséért felelős igazgatóság vezetője az M1 aktuális csatornán.

Nem az államadósság a legfőbb ellenség

Sokkal fontosabb az államadósság csökkenésénél, hogy az ország külső adóssága mérséklődik Magyarországon, ez ugyanis a sérülékenység igazi fokmérője.

A nullás költségvetés esélyei

Amikor a jegybank saját nyereségével jogilag független intézményként önállóan gazdálkodik, az egekig ér a harsonák hangja.
6 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.