2024. június 15., szombat, Jolán, Vid napja

Címke: éghajlat

11 cikk 1/2 oldal

Forró múltunk lesz a jövőnk?

A Föld az elmúlt évmilliók során folyamatosan hűlt, de az ember kétszáz év alatt annyi üvegházhatású gázt juttatott a légkörbe, hogy a bolygót visszamelegítette.

Az éghajlatváltozás veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot

Az éghajlatváltozás és az egyre szűkösebbé váló erőforrások kihívásokat állítanak a Föld lakosságának élelmezése elé – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerdán. A FAO szerint világszerte mintegy 820 millió ember alultáplált.

Körösi Csaba: ideje volt új éghajlatváltozási stratégiát alkotni

A klímaváltozás sokkal gyorsabban halad előre, mint tíz évvel ezelőtt, éppen ezért alapvető technológiai, anyaghasználati és energiahatékonysági fordulatra van szükség Körösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága igazgatója szerint, aki erről az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszélt.

Drasztikuson megnőhet a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma 2080-ra

A világ bizonyos részein 2080-ra drasztikuson megnőhet a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma, amennyiben az emberek nem tudnak alkalmazkodni az egyre emelkedő hőmérsékletekhez – figyelmeztetnek kutatók, rámutatva, hogy a szükséges intézkedések megtételével ugyanakkor csökkenthető a szélsőséges hőséggel összefüggő többlethalálozások kockázata.

Valós időben láthatók a klímaváltozás hatásai

Nem véletlen egybeesés az, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi, a klímaváltozás hatásai már nem nehezen megfoghatóak. Valós időben látjuk azokat, az elmúlt két hét ennek szomorú élő bizonyítéka – hangoztatta Michael Mann, a pennsylvaniai egyetem klímakutatója a négy szokatlanul erős atlanti-óceáni hurrikán, köztük a Harvey és az Irma gyors egymás utáni formálódásáról.

A március is hőmérsékleti rekordot döntött a világban

Az elmúlt hónap volt a legmelegebb március a világban a feljegyzések 1880-as kezdete óta, és immár a 11. egymást követő hónapban dőlt meg a hőmérsékleti rekord – közölte kedden az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

Gondja lett Washingtonnak a klímamegállapodással

Alig két hónapja ért véget a klímaváltozás megállítását célzó párizsi csúcs, a megállapodás egyik kulcselemét máris megfúrta az amerikai legfelsőbb bíróság.
11 cikk 1/2 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.