2022. október 4., kedd, Ferenc napja

Címke: Dél-Tirol

9 cikk 1/1 oldal

Székelyföld az olaszországi Dél-Tirol testvérrégiójává válna

Testvérrégiós kapcsolatot alakítana ki Székelyföld az olaszországi Dél-Tirollal. Erről Tamás Sándor, a székelyföldi Kovászna megye önkormányzatának elnöke beszélt azon a csütörtöki szakmai tanácskozáson Sepsiszentgyörgyön, amelynek Herbert Dorfman dél-tiroli európai parlamenti képviselő volt a vendége.

Felborulhat az autonóm Dél-Tirol békéje

Feszültséget keltett az észak-olaszországi Dél-Tirolban, hogy a bécsi kormány kettős állampolgárságot ajánlott fel a német nyelvű lakosságnak.

Diplomáciai feszültséget okoz Dél-Tirol

Az új osztrák kancellár elmondta, a konzultáció elsődleges célja, hogy ösztönözze az európai tagállamok közötti együttműködést.

Bécs állampolgárságot adna a dél-tiroli németeknek, Rómának ez nem tetszik

Fenntartással fogadta az olasz politika az új bécsi kormány bejelentését, miszerint osztrák állampolgárságban kívánja részesíteni az olaszországi Alto-Adige tartomány német ajkú lakosságát. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén bírálta a tervet, és egyúttal abbéli reményét fejezte ki, hogy Ausztria nem tart népszavazást az EU-kilépésről.

Osztrák katonák a Brenner-hágón

A békés együttélés szimbólumának tartott Dél-Tirol az ellentétek melegágyává válhat, miután az EU–török megállapodás Olaszország felé tereli a bevándorlótömegeket.

Többen meghaltak Dél-Tirolban egy lavinaomlásban

Legalább hat sítúrázó veszítette életét szombaton az észak-olaszországi, dél-tiroli Ahrn-völgyben (olaszul Valle Aurina) egy lavinaomlás következtében, több társuk eltűnt, egy osztrák nőt kórházba szállítottak, állapota nem súlyos – jelentette az APA osztrák hírügynökség a mentőalakulatokra hivatkozva.

Heves viták a dél-tiroli határirányítási rendszer miatt

Heves vitát váltott ki Ausztriának az olaszországi Dél-Tirollal közös határszakaszához tervezett határirányítási rendszer. A bécsi kormány szándéka ellen tiltakoznak a dél-tiroli politikusok, az ausztriai Tirol tartomány rendőrségének vezetője ugyanakkor pénteken elmondta, hogy „intenzíven” munkálkodnak a tervek kidolgozásán.
9 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.