2023. március 27., hétfő, Hajnalka napja

Címke: Csehszlovákia

22 cikk 1/3 oldal

A visztulai csoda száz éve

A magyar–lengyel együttműködésnek köszönhetően hárult el az európai bolsevizmus fenyegetése, és az ottani kommunista hatalomátvétel veszélye.

Zöld vonal

80 éve, az első bécsi döntéssel mintegy 12 109 négyzetkilométernyi terület és 869 ezer fő (több mint 86 százalékuk magyar) került ismét Magyarországhoz.

Cseh és szlovák megemlékezés 1968-ról

A cseh miniszterelnök elleni tüntetés zavarta meg a Csehszlovákia szovjet megszállásának 50. évfordulója alkalmából tegnap délelőtt, Prágában megtartott központi megemlékezést.

Mítosz Kádár és Dubcek barátsága

Ötven éve ezen a napon, moszkvai akarattal szovjet, lengyel, keletnémet, bolgár és magyar katonák kezdték meg Csehszlovákia megszállását.

Ötven éve

Kádár morgott egy keveset, de aztán összecsapta a bokáját, és a 11 ezer fős magyar hadosztály is átlépte a határt, bevonult a Felvidékre.

Emberarcú

50 éve, 1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjjel tiporták el a prágai tavaszt a Varsói Szerződés számos tagállamának katonai egységei.
22 cikk 1/3 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.