2019. június 20., csütörtök, Rafael napja

Címke: Balassagyarmat

37 cikk 1/4 oldal

A bátrak városa

1919 telén az írott szó már semmit sem ért. Hiába „garantálta” az antant a fegyverszüneti vonalak sérthetetlenségét, a román és csehszlovák csapatok fütyültek rá.

A balassagyarmati hősök máig példát mutatnak

Átadták az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított hősi temetőt vasárnap Balassagyarmaton.

Átadták a felújított hősi temetőt Balassagyarmaton

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a balassagyarmati hősök ma is példát adnak hazaszeretetből, bátorságból és hősiességből.

A szárnyaskerék katonái

Balassagyarmat hősiességével kiérdemelte a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város nevet. Száz éve bátor kiállásukkal megvédték a hazát.

Hadijátékkal, konferenciával emlékeznek a száz éve zajlott városvédő harcra Balassagyarmaton

Január 29-én száz éve lesz annak, hogy Balassagyarmat sikeresen vívta meg városvédő harcát, kiűzve a megszálló cseh katonaságot. Ezzel Magyarország része maradt, és az Országgyűlés döntése alapján a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet viselheti. Balassagyarmaton a centenárium alkalmából négynapos ünnepségsorozatot szerveznek, fegyveres hagyományőrzők a laktanya ostromát is felelevenítik.

Civitas Fortissima emlékévet rendeznek Balassagyarmaton

Emlékévet rendez Balassagyarmat önkormányzata annak tiszteletére, hogy száz évvel ezelőtt a megszálló csehszlovák katonaság kiűzésével elérték, hogy a város Magyarország része maradt. Az Országgyűlés ezért 2005-ben Balassagyarmatnak adományozta a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet.

Letartóztatták a balassagyarmati férfi gyilkosát

A Salgótarjáni Járásbíróság letartóztatta azt a 39 éves budapesti férfit, aki múlt kedden halálra verte ismerősét Balassagyarmaton. A bántalmazást videóra vette, álnéven értesítette a mentőket, és félrevezette a rendőröket.
37 cikk 1/4 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.