2024. április 13., szombat, Ida napja

Címke: autonómia

114 cikk 1/12 oldal

Ősi román földként tekintettek a románok a Tiszától keletre terjedő területre

Száz éve, 1918 december 1-én tartották meg a gyulafehérvári román nagygyűlést és fogadták el azt a határozatot, mely kimondta Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését. Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Erdély megszállását és máig tartó következményeit elemezte Raffay Ernő történész és Pászkán Zsolt, Románia szakértő.

Kiállás a székelyföldi autonómiáért

Tőkés László úgy fogalmazott, a történelem már túlhaladott azon, hogy a háború győztes hatalmai semmibe vették a magyarok önrendelkezési jogát.

Székelyföldi önkormányzati vezetők: az egyedüli járható út az autonómia

Székelyföld számára az egyedüli járható út az autonómia, ez a felismerés hozta létre száz évvel ezelőtt a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) – mutattak rá szerdán kiadott közös közleményükben a székelyföldi megyék, valamint Románia két magyar többségű megyeszékhelyének választott vezetői.

Támogatja az autonómiát, kiutasították

Raoul Weiss október 24-én repülővel érkezett vissza Romániába, ám a kolozsvári repülőtéren nem engedték belépni az országba.

Támogatás az erdélyi autonómiatörekvéseknek

Székelyföld-szerte imádkoztak a székely autonómiáért, több településen pedig őrtüzeket gyújtottak, jelezve: az erdélyi magyarok közösen harcolnak Székelyföld önállóságáért.

Ma van a Székely Autonómia Napja

Minden évben október utolsó vasárnapján a székelyföldi településeken őrtüzek gyúlnak, hogy jelezzék: az erdélyi magyarok közösen küzdenek Székelyföld önállóságáért.
114 cikk 1/12 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.