2022. augusztus 19., péntek, Huba napja

Címke: AB

27 cikk 1/3 oldal

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a nyugdíjtörvény egy passzusát

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette a nyugdíjtörvény egy bekezdését, álláspontja szerint a szabályozás szükségtelenül korlátozza a jogorvoslathoz és a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot.

Tisztelet a bíróságnak

Élénk vita zajlik az igazságszolgáltatás pártatlansága, elfogulatlansága körül, de ahhoz, hogy ezt komolyan átgondolhassuk, nem árt egy-két ma is érvényes tételt figyelembe vennünk.

Nem sérti a földprogram az alaptörvényt

Nem alaptörvény-ellenes az állami földértékesítési program, a jogszabályokat azonban pontosítania kell az Országgyűlésnek – derül ki az Alkotmánybíróság határozataiból.

A vádlottak padján ülve

A szabály önmagában világos, a helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, mert a letartóztatást elrendelő határozat ellen is fellebbezhet az érintett.

Egy AB-döntés értelmezése és következményei

Véleményt nyilvánított végre az Alkotmánybíróság (AB) a menekültek áttelepítéséről szóló uniós kvótahatározat ügyében. A várakozási idő hosszú volt.
27 cikk 1/3 oldal
Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.