2021. október 25., hétfő, Blanka, Bianka napja
Belföld, Napi Gazdaság archív
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/belfold/tobb-penzzel-tartanak-itthon-az-orvosokat-487075/

Több pénzzel tartanák itthon az orvosokat

Jövőre – az idei 3,9 milliárd forinttal szemben – mintegy 6,9 milliárd forint áll rendelkezésre a fiatal szakorvosok itthon tartását elősegítő ösztöndíjprogramra. A szakorvosképzést már ez év júliusától átalakítják oly módon, hogy a rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét kórházzal, egyetemmel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal szerződnek, és illetményüket is központi költségvetési forrásból biztosítják.

A jövő évi költségvetési tervezet szerint az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal több, csaknem 6,9 milliárd forint juthat 2016-ban a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára. Részben e többletforrással szeretnék elérni, hogy minden fiatal orvos, aki szeretne, részt vehessen támogatott szakképzésben.A szakorvosjelöltek számára 2011 óta működtetett Markusovszky-ösztöndíjprogram és a kórházi-klinikai szakgyógyszerészjelölteknek meghirdetett Than Károly-ösztöndíj havonta nettó 100 ezer forint pluszjuttatást jelent. Az ösztöndíjasnak a támogatás fejében vállalnia kell, hogy miután szakvizsgát szerzett, az ösztöndíj folyósításával azonos ideig Magyarországon dolgozik, és nem fogad el hálapénzt. A leendő házi gyermekorvosok – azonos feltételek mellett – a Méhes Károly-, a leendő sürgősségi szakorvosok pedig a Gábor Aurél-ösztöndíjra pályázhatnak minden évben, amelyek összege, hiányszakmákról lévén szó, már havi 200 ezer forint. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a közelmúltban egy interjúban arról beszélt, hogy idén minden eddiginél többen, 838-an jelentkeztek ösztöndíjasnak, és mivel ez évtől már minden jelentkezőt be is fogadnak a programba, ezzel 2500-ra nő az ösztöndíjas rezidensek száma. Ugyancsak az államtitkár jelentette be nemrégiben, hogy szintén a jövő évtől, felmenő rendszerben, a kezdő orvosoknak a szakképzettség megszerzése után is az ösztöndíjhoz hasonló összeggel növelt bért garantálnának. A megemelt bért minden frissen végzett szakorvos megkapná.

Januárban folytatódhat a bérrendezés.

Remény van arra, hogy július 1-jével folytatódjon a 2012-ben megkezdett béremelés az egészségügyben – ezt idén áprilisban, a kórházigazgatók éves konferenciáján mondta Zombor Gábor államtitkár. A remény azonban szertefoszlani látszik, és úgy tűnik, hogy – ahogyan az azóta megjelent nyilatkozatokban is elhangzott – csak januártól folytatódhat a bérrendezés. Ez azonban csak a frissen végzett szakorvosokat és az úgynevezett mozgóbérben – munkahelyi pótlékban, túlórában stb. – részesülő egészségügyieket érinti majd. Az intézkedésre 15,8 milliárdot szánnak.

A szakorvosképzést már ez év júliusától átalakítják oly módon, hogy a rezidensek az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) is szerződnek, illetményüket pedig központi költségvetési forrásból biztosítják. A szakorvosjelöltek munkáját segítő és felügyelő oktatók – az új szakképzési koncepció szerint megemelkedő – díjazása is az ENKK költségvetésében szerepel majd. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke lapunknak azt mondta: a kormány erőfeszítései ellenére tavaly 15 százalékkal több 29 évesnél fiatalabb orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratokat, mint egy évvel korábban. Az elvándorlás üteme tehát nem csökkent, mert annak nem csak és kizárólag anyagi okai vannak. „Többször felhívtuk a figyelmet, hogy az ösztöndíjak önmagukban nem jelentenek megoldást“ – fogalmazott Dénes Tamás, aki szerint ezt igazolja az is, hogy bár valóban több fiatalt fogadtak be idén az ösztöndíjrendszerbe, a 2014-ben végzetteknek mindössze a 40 százaléka érdeklődött a pályázati lehetőségek iránt. Az elnök szerint a betegbiztonság, amely korábbi felmérésük alapján az ellátórendszerben dolgozók szerint is csak elméletben garantált, csak akkor fog javulni, ha az összes egészségügyi dolgozóra kiterjedő, kiszámítható bérrendezésbe kezd a kormány. A gyógyítók alacsony létszáma az egészségügy leggyengébb láncszeme, a gyakorlatban csak azért működik még az ellátórendszer, mert az orvosok és a nővérek is erejükön felül teljesítenek – húzta alá Dénes Tamás.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.