Átalakulhat és ily módon újjászülethet a hazai közétkeztetés rendszere, a Magyar Idők értesülései szerint jelenleg ennek az áttekintése zajlik kormányzati szinten. Úgy tudjuk, a cél az, hogy a legméltányosabb áron a legjobb minőségű étel kerüljön az asztalra megfelelő mennyiségben. Emellett arra is törekszenek, hogy a lehető legtöbb forrás közvetlenül és egyértelműen jusson el erre a célra, és ne olyan szereplők között vesszen el a ráfordított összeg, akik nem ezt szolgálják.
A közétkeztetés sokrétű rendszerében azt is vizsgálják a jövőben, hogy a jelenlegi beszállítók mellett mennyire vesznek részt az étkeztetésben a helyi beszállítók, valamint kiknek van megfelelő engedélyük, és kiknek nincs. A kormányzatnak fontos, hogy a gyermekek megfelelő idényzöldségeket kapjanak, jól működjön az iskolai gyümölcsprogram, de az is felmerült: miért nem magyar tejet isznak az óvodában, iskolában?
Információink szerint a kormány már áttekintette, minek mi az előnye, illetve hátránya, van-e olyan előrelépési lehetőség, amellyel még inkább lehetne garantálni, hogy jobb minőségű, megfelelő mennyiségű étel méltányosabb áron jusson el a gyerekekhez, betegekhez, idősekhez.

Szeretnék garantálni, hogy jobb minőségű legyen a menza
A közétkeztetés terén három ellátástípus van, ami csaknem kétmillió embert érint – csak a gyermekétkeztetésben napi egymillió gyerekről van szó. Ezenkívül idetartozik minden olyan rendszeres étkezést biztosító, szervezett közösségi ellátás, amelyet nevelési-oktatási intézményekben, állami és önkormányzati finanszírozású nyári táborokban, fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményekben, szociális ellátásban, gyermekjóléti alapellátásban és gyermekvédelmi szakellátásban lévő, különböző korú és egészségi állapotú személyeknek, többnyire előre megrendelés alapján a nap egy meghatározott időszakában, meghatározott időtartamban nyújtanak.
A közétkeztetés megreformálását már a miniszterelnökséget vezető miniszter is szóba hozta korábban. Lázár János egy februári lakossági fórumon beszélt annak lehetőségéről, hogy több szolgáltatás mellett a menza biztosítását is állami kézbe vennék. Akkor azt mondta: ha jól szervezik meg a szolgáltatást, akár csökkenhetnek is az árak, hiszen a közétkeztetésben jelenleg érdekelt magáncégek főképp a profit megszerzését tartják szem előtt.