Elképesztő hangulatban, nem sokkal tíz óra előtt kezdett el főzni a Széll Tamás által vezetett magyar csapat a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsversenyen Lyonban. A versenyzőknek öt és fél órájuk volt elkészíteni az ételeket, amelyekhez még hétfőn válogatták ki az alapanyagokat a helyszínen létrehozott, hihetetlen széles választékú piactéren.
Az alapanyagok begyűjtésére minden csapatnak fél órája volt, és egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosarukat, amelybe a magyar csapat többek között kétfajta céklát, fokhagymát, burgonyát, sárgarépát és csicsókát tett. Széll Tamáséknak tegnap előbb a vegán ételt kellett tálalni, majd a húsos fogást.
A magyar Bocuse d’Or-oldalon közzétettek szerint a versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke volt, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűntek. Többféle savanyítást is felhasználtak az ételek elkészítése folyamán, az alapanyagok között pedig szerepelt a tokaji bor és ecetek, magyar erdei gombák, dió, és a felhasznált tálak formaterve is a magyar jelleget tükrözte.
A hústál fantázianeve „Magyar téli erdő” volt. Készítettek grillezett csirkecombot, -szárnyat és belsőségeket, homárt fűszerekkel és erdei gombákkal, csirkemellmozaikot ropogós csirkebőrrel, csirkezsírral és roppanós „tölgyfalevélkékkel”, folyami rákot paprikával, petrezselyemkrémmel és homárhabbal.
A magyar csapat vegán táljára – amelynek fantázianeve a „Gyökerek & levelek alatt” – többek között olyan finomságok kerültek, mint a zeller magyar szarvasgombával, savanyított erdei medvehagyma tökmaggal, továbbá cékla, gombák, sült fokhagyma és virágok roppanós levélkével. A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön keresztül lehetett eljutni, Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat megnyert. Széll Tamásék azóta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vettek részt.

Egy vegán tálat és egy húsételt készített a csapatunk
A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember – dizájnerek, szerkesztők, médiaszakemberek – dolgozik, felkészülésüket tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed dán séf, a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki bronz-, majd ezüst- és aranyszobrot is nyert a nemzetközi szakácsversenyen, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta. A mezőny második fele ma mutatja be tányérjait, és ezután derül ki az is, hogy Széll Tamásék hányadik helyen végeztek.
Aki nem tudott kiutazni, az interneten követheti az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia – írta az MTI. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tájékoztatása szerint a Duna Televízió és az M1 aktuális csatorna több tudósítással és bejelentkezéssel készül a versenyre.
A séfek összecsapásáról 26 perces összefoglaló műsort vetítenek a Duna televízión szombaton, a Gasztroangyal előtt.