Szép volt, Tomi! – zúgott a tömeg, amely csak a magyar himnusz dallamaira csendesedett el ideiglenesen a Hungexpo területén tartott verseny eredményhirdetésekor. Néhány órával korábban Széll Tamás és csapata a 8-as számú boxban építette fel a konyháját, mellette Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország séfjei dolgoztak. A verseny a külső szemlélő számára leginkább egy sporteseményhez hasonlíthatott. A feszülten koncentráló Széll-csapattal szemben telepedtek le a lelátón a magyar szurkolók. A nemzeti színű arcfestésben érkező drukkerek sípokkal, kereplőkkel és zászlókkal buzdították hazánk séfjét. A meccshangulatot fokozta, hogy a svájci kemény magban egy ötfős fúvószenekar lelkesítő dalokat játszott, amikre a mieink a „ria-ria Hungária!” skandálással és énekléssel válaszoltak. A hangorkán ellenére Széll higgadtan dolgozott a boxban.

A versenyzők kecsegét, valamint gímszarvasborjú combját és gerincét dolgozták fel
A séfeknek 5 óra 35 perc alatt kellett elkészíteni a hónapok precíz tervezésével és finomításával begyakorolt ételeiket. Széll Tamás – a Michelin-csillagos Onyx étterem szakácsa, aki 2012 márciusában a 10. helyezést érte el a Bocuse d’Or európai döntőjében – a felkészülés idején elmondta: a viadalra heti hat napot gyakorolt, ebből három volt úgynevezett timing edzés: ilyenkor az éles versenyen használt helyszín (a box) pontos másában készítette el újra és újra a megadott időkereten belül a hivatalos alapanyagokból azt az ételt, amelyet a kétnapos döntő zárónapján is megfőzött. A döntő első napján, kedden az izlandi, az osztrák, a norvég, a bolgár, a finn, a német, az észt, a spanyol, a brit és a török csapat főzött.
A versenyen két zsűrinek hat szempont szerint kellett értékelni az elkészült ételeket. A konyhai ítészek húsz ponttal jutalmazhatták a versenyzőket. Tíz pont járt a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a további tíz pedig a gazdaságos alapanyag-használatért. A kóstolózsűri – amelyet a résztvevő csapatok elnökei alkotnak – összesen nyolcvan pont odaítéléséről dönthetett. Negyven pont járt a végső ízért, húsz pont a tálalásért és tíz pont a takarékos anyaghasználatért. A húsételnél tíz ponttal értékelhették a recept eredetiségét, a halétel esetében pedig ugyanennyi ponttal jutalmazhatták annak a titkos összetevőnek a használatát, amelyet a verseny előestéjén és az első versenynapon sorsoltak ki. A tárkonyt – az első titkos összetevő – az esemény első napján kellett használnia a versenyzőknek az ételek készítésénél, tegnap pedig a turbolya volt a séfek – így Széllék – alapanyaga. A halas feladatban a versenyzők a kecsegét és kaviárját, a húsos fogás esetében a gímszarvasborjú combját és gerincét dolgozták fel.
Hazánk versenyzője időre elkészült, a hústála ráadásul kifejezetten szépre sikeredett, a tálaláskor még egy kis füst is gomolygott a tányér felett. Széll Tamás 14.40-kor tálalta a halas fogást, a vad pedig 15.15-kor került a Hamvas Zoltán vezette zsűri elé. A kóstolás előtt Sturla Birgirsson zsűritag elismerően szólt a magyar szurkolók rendkívül lelkes és hangos buzdításáról, Paul Bocuse pedig tökéletesnek értékelte a magyar szervezést és az esemény lebonyolítását is. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a díjak átadásakor a kormány nevében megköszönte a szervezők munkáját és méltatta az esemény hangulatát, résztvevőit.