Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kétmilliárd forintos uniós programjának bemutató sajtótájékoztatóján Pozsgay Csilla főigazgató elmondta: a pályázat révén lehetővé válik egy olyan, csaknem kilencezer terméket tartalmazó adatbázis létrehozása, amelynek segítségével a fogyasztók pontosan megismerhetik, milyen összetevőket, hatóanyagokat tartalmaz az általuk vásárolt étrend-kiegészítő vagy gyógytápszer.
Megújul, a betegeknek is értelmezhetőbbé, kereshetővé válik a gyógyszervizsgálatok adatbázisa, így az érdeklődők könnyen ellenőrizhetik, van-e folyamatban olyan klinikai kutatás, amelyhez csatlakozva állapotuk javulását remélhetik. Mint ismeretes, Magyarországon évente csaknem húszezer beteg vesz részt új gyógyszerek klinikai vizsgálatában. Ők így a legelsők között juthatnak a legújabb, legmodernebb és a betegségük szempontjából várhatóan a leghatékonyabb kezelést jelentő terápiához.
A projektben hangsúlyos szerepet kap a gyógyszermellékhatások jelentésének ösztönzése. A betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztésben, de az engedélyező hatóságokat is segítik abban, hogy nyomon kövessék a forgalomban lévő készítmények biztonságosságát, és szükség esetén megfelelő óvintézkedéseket tegyenek. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis is, ez a gyógyszerek együttes szedhetőségét, illetve a köztük esetlegesen fellépő interakciót és annak veszélyességét mutatja majd.
– A projekt nem titkolt célja, hogy feltárja, milyen módon lehet továbbfejleszteni a népegészségügyi termékadót (neta) – mondta Pozsgay Csilla. A köznyelvben csipszadóként elhíresült, 2011 szeptemberében bevezetett és fizetési kötelezettség nyomán az eddigi hatásvizsgálatok szerint a vásárlóknak is egyértelművé vált a túlzott cukor- és sófogyasztás egészségkárosító hatása, érezhetően visszaszorult ezen termékek forgalma.
A hosszú távú cél továbbra is az, hogy érezhetően csökkenjen az egészségtelen élelmiszerek okozta megbetegedések száma, ezért az intézet átfogó tanulmányt készít a neta hatásairól.
Az OGYÉI nagy hangsúlyt fordít az időskorúak táplálkozási ajánlásának elkészítésére is – tekintettel a korukból fakadó egészségi kockázatokra – annak érdekében, hogy minél tovább elkerüljék a betegségeket. Ezzel kapcsolatban több nagy kutatást és felmérést is végeznek majd az intézetnél dolgozó táplálkozástudományi szakemberek.