Körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskolai büfékben árusítható egészséges ételek fontosságáról, valamint a büfékben tiltott magas só-, zsír- és koffeintartalmú termékek köréről – közölte Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára tegnap Budapesten.
– Senki nem szeretné sem Magyarországon, sem máshol, ha a gyermeke ahhoz szokna hozzá, hogy a reggelije egy energiaital, a tízóraija pedig csipsz. Ha nem figyelünk oda, akkor ez könnyen megvalósulhat, ami jelentős kockázatokat hordoz a gyermekek jövőjét tekintve – jelentette ki a politikus. A rizikókról szólva kiemelte: a felnőttek mintegy 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Mindez már gyermekkorban jelentkezik, hiszen minden ötödik kisfiú és negyedik kislány már hétévesen túlsúllyal küzd, ami a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, a cukorbetegség kialakulásában jelentős tényező lehet.
Az iskolaigazgatóknak kiküldött dokumentumhoz hatósági leírást is mellékeltek, amely az egyenként felsorolt termékek mellett tartalmazza az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is. A túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók iskolai büfékben.
Az államtitkár kitért az egyéb kormányzati intézkedésekre is, így a mindennapos testnevelésre, a dohányzás kitiltására minden zárt helyről, a menzareformra, hogy minél egészségesebbek legyenek az ételek. Emellett volt fontos lépés, hogy azok a termékek, amelyek a csipszadó hatálya alá esnek, nem árusíthatók az iskolabüfékben, az iskolai étel- és italautomatákban. A következő hetekben a jegyzők is kapnak tájékoztató levelet, hogy ők is tisztában legyenek azzal, mi engedhető meg és mi nem.
Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója a sajtótájékoztatón arról beszélt, a közelmúltban nagyon sok megkeresést kaptak amiatt, hogy az iskolai büfék polcai minden törvényi előírás ellenére tele vannak magas só- és cukortartalmú termékekkel. – Hiába van menzareform, hiába tesz meg sok szülő otthon is mindent az egészséges táplálkozásért, az iskolákban tálcán kínálják a gyermekeknek az egészségtelen ételeket. Az elkövetkező hetekben várhatók a szerződéskötések, amikor a tankerületek, az igazgatók megállapodnak a büfék üzemeltetőivel. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a szerződésben pontosan szabályozzák, milyen termékek árusíthatók, és melyek nem az iskolai büfékben – tette hozzá.
Az iskolai büfék kínálatának szempontjairól egyébként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján (www.ogyei.gov.hu) címen olvasható hivatalos ajánlás.