Hiába tartjuk fontosnak a reggelizést, sok esetben alig szánunk rá pár percet, vagy teljesen elmarad. Rohanunk, nincs elég energiánk, esetleg még a hangulatunk is ingadozó egészen ebédidőig, noha reggelizéssel mindez elkerülhető. Köztudott: a reggeli fogyasztása lényeges. Ilyenkor töltjük fel szervezetünk energiatárát – ez segít a vércukor szinten tartásában –, serkenti az agyműködést, alapvető tápanyagokat juttatunk szervezetünkbe, és nem utolsósorban segít vonalaink megőrzésében, hiszen az elhízás egyik fő oka a rendszertelen táplálkozás.
A világ egyik vezető krémsajtmárkája úgy döntött, hogy reprezentatív kutatást készít arról, mennyire tartjuk fontosnak mi, magyarok a reggeli étkezést, hányszor ülünk le az asztalhoz a nap kezdetekor és mi alapján választunk ételt. A 600 fős mintavétellel készült felmérésből kiderült, hogy lényeges számunkra a reggeli, a megkérdezettek egyhetede igyekszik beilleszteni a napirendjébe. A válaszadók 58 százaléka minden nap, 12 százaléka többször egy héten, 23 százaléka ritkán, míg 7 százaléka szinte soha nem fogyaszt reggelit.
Dusa Fanny dietetikus szakértő az eredmények tükrében úgy fogalmazott: örömteli, hogy a magyarok többségének fontos a reggelizés, de ez az arány lehetne magasabb is, mert nemcsak a napunk indul több energiával, hanem egészségünket és ideális testsúlyunkat is könnyebb megőrizni, ha nem marad ki a nap egyik legfontosabb étkezése.
A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek felénél különbözik a hétköznapi reggelizés a hétvégitől. A válaszadók élethelyzetétől, ennek következtében a szabadidejétől is függ, mennyi idő jut elkészíteni és elfogyasztani a reggelit. Hétköznap a megkérdezettek több mint negyede kevesebb mint 10 perc, 61 százaléka 10-20 perc alatt készíti el és eszi meg az ételt, ezzel szemben a megkérdezettek csaknem fele hétvégén fél órát is rászán a közös családi reggelizésre.
A soha nem reggelizők csoportjának 68 százaléka az időhiányra hivatkozik, szerintük a rohanás miatt nem marad elég idő a reggelire, 43 százaléka pedig egyszerűen nem érez éhséget ébredés után.
A felmérés érintette a reggeli kiválasztásának főbb szempontjait is. Elsődleges feltétel, hogy az étel egészséges legyen, de mérvadó az is, hogy finom, gyorsan és könnyen elkészíthető, valamint laktató legyen az ennivaló. A válaszadók a csökkentett kalóriatartalmú vagy laktózmentes ételek iránt kevésbé érdeklődnek.
– Érdekes eredmény, hogy az egészséges reggeli fontosabb a városokban élőknek, mint a fővárosi lakosoknak – emelte ki Závecz Tibor, a kutatás vezetője. Mint mondta: az, hogy a reggeli jóízű legyen, a férfiaknak fontosabb, mint a hölgyeknek. – Lehet, hogy valóban van alapja a mondásnak, miszerint a férfiakhoz a hasukon át vezet az út – tette hozzá.