2019. június 17., hétfő, Laura, Alida napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-nem-engedunk-a-zsarolasnak-3473336/

Orbán Viktor: Nem engedünk a zsarolásnak

A Sargentini-jelentés tárgyalása rávilágított az Európai Néppárt válságára
A Fidesz az Európai Néppárt lojális tagja, de a pártot meg kell reformálni – fogalmazott tegnap Strasbourgban Orbán Viktor, miután részt vett a Sargentini-jelentés vitáján. A miniszterelnök a vitában egyértelművé tette, hogy a magyar jogállamiságot firtató dokumentum sérti a magyar nép becsületét, és hazánkat kizárólag azért akarják elítélni, mert nem lesz bevándorlóország.

Az uniós választási kampány és az Euró­pai Néppárt, illetve a Fidesz–KDNP viszonya határozta meg az Európai Parlament tegnap délutáni vitáját, ahol a holland Judith Sargentini magyar jogállamiságról szóló jelentése került terítékre.

Orbán Viktor miniszterelnök már beszéde elején leszögezte: az Euró­pai Parlament régen kialakította a véleményét, és nem a kormányt akarja elítélni, hanem az egész országot.

„Tudok én harcolni remény nélkül is” – idézte Deák Ferencet a miniszterelnök
Fotó: MTI

– Azért állok most itt, és védem meg a hazámat, mert a magyaroknak a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. Ezért az önök előtt álló jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét – szögezte le Stras­bourgban a miniszterelnök, hozzátéve: a dokumentum visszaélés a hatalommal, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést.

Orbán Viktor arra is felhívta a teremben lévők figyelmét: kizárólag azért akarják elítélni az országot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy „nem leszünk bevándorlóország”.

– Visszautasítom, hogy a bevándorláspárti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket – fogalmazott. Kiemelte: Magyarország kerítést épített és illegális bevándorlók százezreit állította meg, és a jövőben is ezt fogja tenni. „Magyarország védeni fogja a határait, védeni fogja a demokrácia európai értékét.

Ha kell, önökkel szemben is” – ígérte. Az európai erőviszonyok kapcsán pedig arra emlékeztetett: a Fidesz–KDNP jelenleg a legnépszerűbb párt az Európai Parlamentben, és a jövő évi európai választásokra is készen áll, amikor is „végre az emberek dönthetnek majd Európa jövőjéről”.

Bár a főként liberálisokkal teli uniós intézményekben esküsznek rá, hogy általánosságban a magyar nép érdekében cselekednek, a pártcsaládok felszólalói­nak zöme a saját politikai érdekeit tartotta szem előtt.

A zöldpárti Sargentini újfent a parlament kötelességének nevezte a hazánkkal szembeni fellépést, sorolva a már ismert általános vádakat a jogállamiság, a sajtószabadság és a korrupció tekintetében.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője már a 2019-es választásokra és a potenciális bizottsági elnöki szerepére utalva tartott egyfajta kortesbeszédet. A bajor politikus kezdetben a problémás területeket – például a Közép-európai Egyetem (CEU) sorsát – említette a magyar kérdésben, ám később más tagállamok kényes ügyeire is kitért, példaként említve a bukaresti tömegtüntetéseket vagy a szlovák újságíró-gyilkosságot.

– Európa alapgondolata nem az egymásra mutogatást jelenti, itt nem ellenségeket keresünk. A lényeg, hogy meghallgassuk egymást, és az értékeinken alapuló kompromisszumokat találjunk – szögezte le a kampánybeszédnek is betudható felszólalásban.

Orbán Viktor később rea­gált a néppárti szövetséges kritikájára, és azzal vádolta, hogy kettős mércét alkalmaz, hiszen a CEU-ra Bajorországban a magyarnál szigorúbb szabályok vonatkoznának.

Az EPP megosztottságára utalva azt mondta: „ Úgy látom, mi, néppártiak gyengék vagyunk, és úgy táncolunk, ahogy a szocialisták és a liberálisok fütyülnek.” Az ülést követő sajtótájékoztatóján a miniszterelnök bővebben is kitért a néppárti válságra, szerinte a pártszövetségnek jelenleg nincs karaktere és saját akarata.

– Az Európai Néppárt lojális tagjai vagyunk, ott is akarunk maradni, de a pártot meg kell reformálni – hangoztatta Orbán.

„A bevándorláspárti álláspontról a határvédelemre kell helyezni a hangsúlyt – mondta, utalva arra, hogy a migráció lesz az európai választások központi kérdése.

– Emmanuel Macron francia elnök kihasználja a mi gyengeségünket, és azon a ponton fog minket szétszedni, ahol az egységünk megbomlott. Olyanokat fog átcsábítani a szövetségébe, akik bevándorláspár­tiak – tette hozzá később a kormányfő.

Szájer József fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy a jelentés bosszú a tömeges bevándorlást ellenző magyar embereken és a határkerítést felépítő miniszterelnökön.

Hazugságnak nevezte, hogy Magyarország veszélyezteti a jogállamiságot, és úgy vélekedett, hogy ez éppen azokra igaz, akik a kormányt bírálják, például a különjelentést összeállító Sargentinire. Az MSZP és a DK EP-képviselői Magyarország ellen foglaltak állást, hazugsággal vádolva a miniszterelnököt és azt hangsúlyozva, hogy a jelentés célja, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba.
Hazánk mellett jó néhányan felszólaltak a vitában, mások mellett Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport vezetője, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor kiáll a népéért és az országáért, ezután pedig azt javasolta, hogy Magyarország is csatlakozzon az EU-ból távozó Egyesült Királysághoz.

Kiszámíthatatlan a voksolás

A lengyel sajtó korábban megszellőztette, hogy az Európai Néppárt soraiban lévő lengyel Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) a magyar jelentés mellett fog szavazni. Az Independent brit lap úgy tudja, a brit Konzervatív Párt elutasítja a dokumentumot, kiállva Magyarország mellett, a Politico hírportál szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár szintén arról beszélt, hogy pártja, az Osztrák Néppárt (OVP) is Sargentini mellett teszi majd le a voksát.

Karoline Edtstadler osztrák belügyi államtitkár a tegnapi vitán azt mondta: az osztrák EU-elnökség nem köthet kompromisszumot a demokrácia és a jogállamiság kérdésében.

Természetesen Magyarország mellett is sokan kiállnak: sajtóforrások szerint a cseh európai képviselők java például nem fogja megszavazni a dokumentumot, illetve kevésbé meglepő módon az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) soraiban szereplő lengyel kormánypárt is elutasítja azt. Az ECR részéről tegnap úgy kommentálták a döntést: a csak atombombaként emlegetett folyamat akárcsak Lengyelország, Magyarország esetében is aránytalan és nem megfelelő lépés lenne.

A kormányfő úgy véli, a kereszténydemokrata pártcsaládot meg kell reformálni
Fotó: MTI

– Biztosak vagyunk benne, hogy a tagállamok polgárai jobban tudják, mire van szükségük, mint az uniós intézmények – állt az ECR lapunknak küldött állásfoglalásában. A mai szavazáson Sargentini akkor jár sikerrel, ha a jelen lévő parlamenti képviselők kétharmada, illetve az összes képviselő abszolút többsége rábólint a jelentésre.

Járóka Lívia: „A vádaskodás helyett inkább meg kellene köszönni a magyar kormánynak, amit a romákért tett.”
Gál Kinga: „A magyar nők felháborodva figyelik, ahogy meg akarják védeni őket saját maguktól.”
Szájer József: „Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Ezt mifelénk arra mondják, akik az ártatlant vádolják, holott igazából ők a bűnösök.”
Ujhelyi István: „A kormányfő csak bűnös rezsimjét akarja védeni a jogtól és az európai szabályoktól.”
Balczó Zoltán: „Feltehető a kérdés, hogy valóban szabad ország-e ma Magyarország?”

 

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Kedves Magyar Idők Olvasó!
A Magyar Idők napilap nevet váltott, 2019. február 6-tól Magyar Nemzet néven jelenik meg. Ez az oldal, a magyaridok.hu ettől az időponttól nem frissül, archívumként működik. A Magyar Nemzet – Polgári Napilap elérhetősége www.magyarnemzet.hu

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.