Megkeresésünkre a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya közölte: a kormányhivatal megállapította, hogy technológiai hiba miatt a kérdéses főzőkonyhában elkészített hús nem kapott kellő mértékű és idejű hőkezelést, ez okozhatta a megbetegedéseket. Ez tehát azt jelenti, hogy nem sütötték át alaposan a húsokat. Korábban megírtuk, hogy április 17-án több mint 250 diák számolt be hasmenéssel, hányással járó megbetegedésről, a szülők este a konyhához fordultak, amely pedig jogszabályi kötelezettségének eleget téve másnap tájékoztatta az illetékes szakhatóságot.
Az óbudai tálalókonyhára került ételt a Hungast tulajdonában álló Gyermekmenza Kft. főzte. A Hungast még áprilisban azt mondta lapunknak: korai ételmérgezésről beszélni, mert azt a cég belső vizsgálatai még nem erősítették meg. Az új fejleményekre reagálva a Páger Zsolt, a Hungast üzletfejlesztési igazgatója azt közölte lapunkkal: „A határozat számos megállapítása nem tényszerű, feltételezésekre alapoz, ennél fogva nem igazolta, hogy a szóban forgó megbetegedések élelmiszer eredetűek voltak.„ A cég él fellebbezési jogával.
Puskás Péter, Óbuda alpolgármestere – miután értesült tőlünk a kormányhivatali vizsgálat eredményéről – közölte, az önkormányzat nem ügyfele a hivatalnak, ezért nem is kaphatták meg a határozatot. Szavai szerint a Hungasttól – amellyel az önkormányzat szerződéses jogviszonyban áll – egyelőre azonban csupán egy szubjektív összefoglalót kapott, a hivatalos határozatot azonban nem küldték el.
A kormányhivatal élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a főzőkonyhát üzemeltető vállalkozással szemben az élelmiszer előállításra vonatkozó előírások megsértése miatt. Az ügy további részleteiről keddi lapszámunkban olvashat.