A következő napokban tartós hőség várható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, ezért az országos tiszti főorvos csütörtök éjféltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága arra figyelmeztet: a kánikulában fogyasszunk több folyadékot, ne várjuk meg a szomjúságérzetet, mert szinte észrevétlenül kiszáradhatunk vagy hőgutát kaphatunk. Aranyszabály, hogy ha csak tehetjük, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon és – napvédő krémmel, illetve leégés elleni ruházattal – gondoskodjunk a bőrünk védelméről is.
Az izzadás miatt nemcsak a víz, hanem a só pótlását is biztosítanunk kell, erre például az ásványvíz alkalmas – hangsúlyozzák a kardiológusok. Emellett a hőségben tartózkodjunk az alkohol- és koffeinfogyasztástól, mert ezek vízelvonó hatásúak. A legmelegebb órákban lehetőleg húzódjunk árnyékba vagy tartózkodjunk légkondicionált helyiségekben, és kerüljük a megterhelő fizikai munkát.
A Magyar Kardiológusok Társasága szerint nemcsak a szívbetegek, hanem az egészséges emberek szervezetét is megterheli a sokszor 30 fok feletti hőmérséklet, a tűző nap és a magas páratartalom.A kánikulában a gyógyszerek hatása is változhat, erről mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal.
Az extrém meleg hatására az erek kitágulnak, ami a szokásosnál is jobban terheli a szívet. Jellemző ilyenkor a vérnyomás-ingadozás és az általános gyengeség, rosszullét. A hőségben megnő az infarktusveszély, emellett ödémaképződés és trombózis is gyakrabban jelentkezhet. A vízháztartás könnyen felborul, ami a szívelégtelenségben szenvedőknél amúgy is gyakori veseproblémák mellett különösen veszélyes – főleg a rendszeres vízhajtók szedése mellett.
Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy kánikula idején ne vigyük túlzásba a sportolást. A hőség és az edzés külön-külön is megnöveli a szervezet ásványianyag-igényét, ezért érdemes ilyenkor kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett izotóniás italokat fogyasztani.