Széll Tamásék a 8-as boxban készíthetik el 5 óra 35 perc alatt a hónapok precíz tervezésével és finomításával kigyakorolt ételeiket. A másik kilenc konyhában Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország csapata készítheti el és mutathatja be a haltányért, majd a vadtálat, amelyek fő alapanyagai a dunai kecsege és a gímszarvasborjú.
A verseny első napján, kedden az izlandi, az osztrák, a norvég, a bolgár, a finn, a német, az észt, a spanyol, a brit és a török csapat főzött. Ma este derül ki, hogy a 20 csapat közül melyik tizenegy jut ki a zsűri döntése alapján Lyonba, a 2017-es világdöntőre, amelyen az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjaival együtt összesen 24 ország séfje vesz majd részt.
Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia korábbi elnöke az MTI-nek elmondta, a versenyzők elbeszéléséből kiderült: kecsegével nem igazán dolgoztak még. Az ilyen versenyeken általában nyelvhal, rombuszhal vagy hasonló fajták szoktak alapanyagként feltűnni, a kecsege másfajta hús – hangsúlyozta, hozzátéve: „most megmutatjuk azt is, hogy milyen a magyar vad, erre a két alapanyagra igazán büszkék lehetünk”.
Bíró Lajos értékelése szerint kiváló az idei verseny színvonala, noha olyan tálat, mint amilyet a 2012-es brüsszeli kontinensdöntőben a svéd versenyző készített, most még nem lehetett látni.
Nagyon jó volt a hala a norvég és az izlandi versenyzőnek, de egyiküknél a hús már egy kicsit elcsúszott. A nagy esélyesek idén is a norvég, a svéd, a dán és a francia induló, de jó a finn csapat is, és van egy erős középmezőny; az észtek idén gyengébbnek tűnnek. Széll Tamás jól dolgozik – szólt a csapatok munkájáról.
Sok új versenyző és coach (tréner) is feltűnt idén, több helyen cserélődött a helyi Bocuse d’Or Akadémia elnöke is – emlékeztetett Bíró Lajos.
Pohner Ádám séf a Bocuse d’Or 2015-ös világdöntőjén commis-ként segítette a 13. helyen végzett Molnár Gábort, idén pedig már önállóan is elindult a Bocuse d’Or nemzeti selejtezőjén. A mostani kontinensdöntőn a hústálak tálalásában vesz részt. Beszámolója szerint a hústálak minősége kedden némileg vegyesnek tűnt, de voltak jó munkák: a legerősebbek talán a finn és a norvég csapat voltak.
A fiatal séf úgy vélte, a magyar alapanyagok nem jelentenek számottevő előnyt Széll Tamás számára, hiszen a többi csapat is ezekkel készül már három hónapja, így volt idejük jól megismerniük a dunai kecsegét és a magyar gímszarvast.
Rengeteg magyar szurkoló a lelátón
A népes hazai szurkolócsapat buzdítása biztosan hatalmas támogatást jelent Széll Tamásnak, noha a versenyzők ilyenkor természetesen igyekeznek minden boxon kívüli ingert kizárni – mondta el Pohner Ádám.
Sturla Birgirsson zsűritag elismerően szólt a magyar szurkolók rendkívül lelkes és hangos buzdításáról, a keddi csapatok közül pedig Izlandot, Norvégiát, Törökországot és Ausztriát emelte ki.
Az izlandi séf szerint az északi országok versenysikereihez (az eddigi tizenöt Bocuse d’Or világdöntőből hetet norvég, svéd vagy dán szakács nyert) hozzájárulhat, hogy „családi alapon” megosztják egymással tapasztalataikat, információikat, figyelik és segítik egymást.
A gasztronómia fontos ügy az északi nemzeteknél, hiszen jól tudják, az hozzájárulhat egy ország gazdasági sikerességéhez is. „Ha egy turista azon gondolkodik, melyik országot keresse fel, biztosan megnézi, hol talál jó éttermeket; ahol nem lehet jót enni, oda senki nem utazik szívesen” – mutatott rá Sturla Birgirsson.
A kontinensdöntő eredményhirdetését szerda este tartják; a közmédia televízió- és rádiócsatornái a nap folyamán többször is jelentkeznek a helyszínről.
Galéria fotók: Kurucz Árpád
Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje
A séf a felkészülés során elmondta: a májusi viadalra heti hat napot készül, ebből három úgynevezett „timing” edzés: ilyenkor az éles versenyen használt helyszín (box) pontos másában készíti el újra és újra a megadott időkereten (5 óra 35 percen) belül a hivatalos alapanyagokból azt az ételt, amelyet a döntőn is megfőz majd. „Az a cél, hogy beékelődjünk a skandináv kemény magba”.