– A kormány évek óta számos feltételt nyújt a minőségi közétkeztetés biztosításához, az ehhez szükséges rendeletek megalkotásán túl pénzügyi forrásokkal is segíti az érintetteket – jelentette ki Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárságának stratégiai helyettes államtitkára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek az iskolai közétkeztetés helyzetével foglalkozó konferenciáján.
Felidézte, hogy a rendelet kimondja azokat a minimumokat, amelyeket minden főzőkonyhának be kell tartania. A cél az volt, hogy a közétkeztetésre szánt ételek kevesebb só, cukor és zsír hozzáadásával készüljenek, emelkedjen a zöldség- és gyümölcsadag, megfelelő legyen a tej, a tejtermékek aránya és több teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru kerüljön a gyerek elé.
Mint mondta, a kormány két és félszer több forrást biztosít közétkeztetésre, mint 2010-ben, és ma már 630 ezer gyermek részesülhet ingyenes vagy kedvezményes közétkeztetésben, szemben a nyolc évvel ezelőtti 257 ezerrel. Szerinte minőségi közétkeztetés csak az abban részt vevő összes szereplővel együtt érhető el, így a hatóság, a szülők, a pedagógusok és a szakmai szervezetek összefogására van szükség.
Egy vizsgálat megállapításai szerint jelentősen csökkent az iskolai menzákon kínált ételek átlagos sótartalma; ez 2013-ban étrendenként 8,6 gramm volt, mára azonban 6,4 grammra változott. Öt évvel ezelőtt az iskolák valamivel több mint felében kaptak a gyermekek naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, de 2017-ben ez az arány már 82 százalékra nőtt.