Széll Tamás (balról a második), a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje december óta heti hat edzéssel készül a világ legfontosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjére, amelynek idén Budapest ad otthon május 10–11-én a Hungexpón – hangzott el tegnap a legrangosabb gasztronómiai megméretést beharangozó sajtótájékoztatón. 2012 márciusában Széll képviselte Magyarországot a Bocuse d’Or európai döntőjében, ahol a 10. helyezést érte el, és ha idén is az élmezőnybe kerül, akkor jövőre részt vehet a verseny lyoni döntőjében.

Hazánknak lehetősége nyílik bemutatni a kiváló magyar alapanyagokat a májusi viadalon
A séf elmondta: a májusi viadalra heti hat napot készül, ebből három úgynevezett „timing” edzés: ilyenkor az éles versenyen használt helyszín (box) pontos másában készíti el újra és újra a megadott időkereten (5 óra 35 percen) belül a hivatalos alapanyagokból azt az ételt, amelyet a döntőn is megfőz majd. „Az a cél, hogy beékelődjünk a skandináv kemény magba” – tette hozzá Széll, utalva arra, hogy az elmúlt években rendszeresen az élen végeztek a dánok, a svédek és a norvégok. A séf az első tízbe várja magát, de bízik a még jobb eredményben.
A hazai séftársadalom minden tenni akaró tagjára szükség volt ahhoz a páratlan fejlődéshez, melynek köszönhetően Magyarország néhány év alatt nemcsak felkerülhetett a világ gasztronómia térképére, hanem már ki is emelkedik Kelet-Közép-Európában – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a budapesti verseny elnöke. A régióban egyedüliként mi büszkélkedhetünk öt Michelin-csillagos étteremmel, most pedig lehetősége nyílik hazánknak bemutatni a kiváló magyar alapanyagokat Európa sztárséfjeinek.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes azt mondta: az európai döntő rendezési jogának elnyerésével történelmi mérföldkőhöz érkezett a modern magyar vendéglátás, amelyet a szakma képviselői mellett a fővárosi és kormányzati szervezetek is felismertek. Így együtt léptek fel, hogy az eseményben rejlő minden lehetőséget ki lehessen használni, és Magyarország a gasztronómia mellett a hozzá szorosan köthető más területeken is megmutathassa értékeit Európának.
Az európai verseny fő alapanyagai magyarok lesznek (gímszarvasborjú, illetve a dunai kecsege és annak kaviárja), ami egyedülálló a verseny történetében. A versenyen újdonság lesz továbbá, hogy nagyközönség is belépőjegyet válthat a döntőre, így a szakmabeliek mellett ők is a helyszínen szurkolhatnak húsz nemzet legjobb séfjeinek.