Beretvás István fafaragó népművész Szőlőművelő nő című szobrának és a Pro Tihany-díj átadásával kezdődik ma délután a félszigetiekhez érzelmileg is igen közel álló gardafesztivál. Szombat reggel zászlóforgató bandérium vonul végig a településen, majd az érdeklődők sétahajóval indulnak a Tihanyi-kúthoz, hogy megtekintsék a garda vermelőhelyét. Fél 12-kor a hajóállomáson fogadják az uszonyosokat, majd látványos felvonulással az apátság elé viszik, ahol az új borral együtt Korzenszky Richárd perjel megáldja a zsákmányt.
Kora délután utcazenészek tesztelik a Visszhang-dombot, majd kezdetét veszi a rendezvény leglátványosabb programja, a gardasütési rituálé. A 40-50 darab megtisztított halat a gerincük mellett 77-szer beirdalják, orgonavesszőből faragott nyársra húzzák, megsózzák, paprikás lisztben megforgatják, majd miután a szőlővesszőből rakott tűz leégett, annak parazsa fölött megsütik. Fokhagymás zsírpapírba csomagolják, betakarják egy konyharuhával és ha már egy kicsit langyossá válik, a szerencsésebbek megízlelhetik.
Az első nap a művelődési házban a hagyományos gardabállal zárul, ahol a Búgócsiga zenekar húzza a talpalávalót. A vasárnap délelőtt kezdődő, ugyancsak hagyományos halászlé- és halételfőző verseny eredményének délutáni eredményhirdetését ezúttal is hangulatos lakoma és zenés est követi.
A Tihany címerében is szereplő garda kifogását a halászok rendkívül leleményesen végezték. A félsziget egyik magaslatára állított őrszemet azzal bízták meg, hogy figyelje a vizet, és hangos kiáltással figyelmeztesse a parton készenlétben álló társait, ha megpillantja a tó vízét sötétebbre festő halrajt. Ezt követően az őrszem egy, a kezében tartott ruhadarabbal vagy a subájával jelzést ad a halászbárkák kormányosának, hogy indulhatnak a „látott hal” hálóba kerítésére.