Jogerősen is bebizonyosodott, hogy ételmérgezés történt Óbudán még áprilisban – tudta meg a Magyar Idők. A Pest Megyei Kormányhivatal megerősítette, hogy a másodfokú hatóság helybenhagyta az elsőfokú döntést. Ez pedig kimondta, hogy súlyosan hibázott a Hungast cégcsoportba tartozó Gyermekmenza Kft., amely a diákoknak olyan ebédet főzött, hogy attól tömegesen megbetegedtek. A Pest Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági, növény- és talajvédelmi főosztálya közölte: a kormányhivatal megállapította, hogy technológiai hiba miatt a kérdéses főzőkonyhában elkészített hús nem kapott kellő mértékű és idejű hőkezelést, ez okozhatta a megbetegedéseket. Ez azt jelenti, hogy nem sütötték át alaposan a húsokat.
Miként lapunk megírta, április 17-én a budapesti, III. kerületi Béres József Általános Iskolában több mint 250 diák számolt be hasmenéssel, hányással járó megbetegedésről. A szülők este az iskolát ellátó főzőkonyhához fordultak, amely pedig jogszabályi kötelezettségének eleget téve másnap tájékoztatta a kormányhivatal illetékes főosztályát arról, hogy két tálalókonyháról visszajelzés érkezett, feltételezhetően élelmiszer-eredetű megbetegedések miatt. Az illetékes népegészségügyi szervvel (NSZ) együtt április 18-án elkezdődtek a kivizsgálások. A főzőüzem további 14 tálalókonyhára szállít ételt, ahonnan az ellenőrzés megkezdésekor nem jeleztek megbetegedést.
A kormányhivatal élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a vállalkozással szemben az élelmiszer-előállításra vonatkozó előírások megsértése miatt. Az ellenőrzött 14 tálalókonyhából nyolccal szemben indult eljárás kisebb mértékű hiányosságok miatt. A kormányhivatal a bírság kiszabása mellett elrendelte a főző- és melegítőkonyhákon valamennyi helyiség nagytakarítását is. A Hungast cégcsoport még az ügy kipattanásakor, áprilisban azt mondta lapunknak: korai ételmérgezésről beszélni, mert azt a cég belső vizsgálatai még nem erősítették meg.
Hasonló ételmérgezéses eset legutóbb januárban történt. Akkor is hányásos, hasmenéses tünetekkel betegedett meg több mint százötven gyermek a Pest megyei Halásztelken. Tavaly októberben pedig egy ceglédi főzőkonyhán elsősorban felcímkézetlen húsok, húskészítmények és más konyhai alapanyagok megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, így végül nem került a gyermekek asztalára a kétes eredetű termékekből.