A glifozát molekuláris szinten blokkolja az egyik enzim működését, amely elengedhetetlen a növényi sejtek fehérjeszintéziséhez. Az enzim leállása az érintett sejtek, szövetek és szervek, végül az egész növény pusztulásához vezet. Ezt az eljárást az amerikai biotechnológiai óriás, a Monsanto kutatója, John E. Franz dolgozta ki. A glifozátot a talajban élő mikroorganizmusok a természetben előforduló alkotóelemeire (ammónia, foszfát, szén-dioxid és glioxalátok) bontják. Viszonylag gyorsan lebomlik, ezért a szer nem halmozódik fel a talajban, ám bekerül az élelmiszerláncba.
Az Európai Unió elvben tiltja a rákkeltő növényvédő szerek engedélyezését. A glifozát újraengedélyezéséről azért szavazhattak volna mégis, mert az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) a BfR német szövetségi kockázatelemző intézet jelentése alapján nem tartotta indokoltnak a vegyszer „emberi karcinogénként” való besorolását.
Kilencvenhat vezető, független tudós egy közös nyilatkozatban jelentette ki, hogy az EFSA értékelése „nem bizonyítékok alapján van összeállítva”. A glifozát kockázataira azóta a francia egészségügyi hatóság is felhívta a figyelmet, egy német vizsgálat pedig megállapította, hogy a német lakosság 75 százaléka szennyezett glifozáttal. Vizeletükben a szer szintje az ivóvízben megengedett határérték ötszöröse volt. A legmagasabb értékeket a kilencévesnél fiatalabb gyermekeknél mérték.
A glifozáttartalmú készítmények az emberi hormonrendszert is károsítják – jelent meg az International Journal of Environmental Research and Public Health szaklapban. A cikk egyik szerzője Székács András, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója.
– Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) idén fogja felülvizsgálni a glifozát hatásait. Felelőtlenség ezen vizsgálat lezárulta előtt egy tizenöt évre szóló engedélyt kiadni. Azt várjuk a hazai döntéshozóktól, hogy a hihetetlen ütemben növekvő rákos megbetegedések fényében utasítsák el a helyettesíthető, rákkeltő kockázatú gyomirtó további használatát – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, aki szerint a glifozát a világ legelterjedtebb növényvédő szere. Simon Gergely lapunknak elmondta: Európában Hollandiában 2016 márciusától, Németországban pedig 2015 májusától tiltott a szer háztáji használata, amelyből Magyarországon jelentős mennyiséget használnak fel.