A kórházak és a szociális intézmények döntő többsége, 89 százaléka kevesli az új menzarendelet által meghatározott normakeretet, az intézmények egy része pedig szeretne kikerülni a rendelet hatálya alól – derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) felméréséből. Az élelmezésvezetők alapvetően üdvözlik az egészségesebb táplálkozást szorgalmazó rendelkezéseket, de azt is elmondják, hogy felnőtt, főként idős betegeknél nem ez az elsődleges szempont.
A kórházba kerülő betegek 40 százaléka ugyanis eleve alultáplált, és ez az arány a daganatos betegek körében akár 80 százalék is lehet. Az alultápláltság tápanyaghiányt is jelent, ami jelentősen befolyásolja a kórházban töltött időt és a kezelések sikerét, onkológiai betegségekben két és félszeresére is növelve a halálozást. A kezelés, műtét miatt legyengült, sok esetben speciális táplálásra szoruló kórházi betegek érdekében az MDOSZ a közétkeztetési rendelet vonatkozó részeinek módosítását szorgalmazza. Az intézményeknek komoly problémát okoz az is, hogy az idős betegek közül tízből négyen nem fogadják el az álgabonákból (köles, hajdina, amaránt) vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, így sok étel kerül a szemétbe.