– A csipszadó egyaránt fedezetet biztosít az egészségügyi béremelésekhez és egészségmegőrző programokhoz – közölte lapunkkal Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára arra a reagálva, hogy a napokban felvetődött, mire fordítják az adóból befolyt bevételt.
Rétvári Bence úgy fogalmazott: az egészségi állapot nagymértékben függ az egészséges táplálkozástól, ezért európai szinten is innovatív lépés volt a csipszadó, vagyis a népegészségügyi termékadó bevezetése. Az államtitkár hangsúlyozta: a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó magas cukor-, só- és egyes koffeintartalmú élelmiszerek megadóztatása egyértelműen sikeres.
– A 2011 szeptemberétől érvényben lévő adójogszabály elérte népegészségügyi céljait: az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek kínálata és forgalma csökkent, a vásárlók is kevésbé veszik a drágább egészségtelen termékeket, illetve a gyártók is fokozatosan csökkentették a csipszadóval terhelt összetevők használatát – hangsúlyozta a politikus.

Egyértelműen sikeres volt ez a fajta sarc
Fotó: Bach Máté
A termékadóból származó bevétel jelentős mértékben járult hozzá az egészségügyi dolgozók bérfejlesztéséhez, mert – mint azt az államtitkár kifejtette – az a költségvetés Egészségbiztosítási Alapjánál külön soron, címkézett forrásként jelenik meg, és fedezetéül szolgált egyebek mellett a 2012–2013-ban végrehajtott, 27 százalékos ágazati béremelésnek.
Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszeripari szereplők számára 2015-től lehetővé vált, hogy az általuk befizetett csipszadó legfeljebb 10 százalékát az adójukból levonják és az összeget az általuk megvalósított egészségmegőrző programokra fordítsák.
Tájékoztatása szerint a termékadó alanyai 2017-es bevallásaikban 840 millió forint adókedvezményt tüntettek fel a saját maguk által életre hívott programok, akciók szervezéséhez kapcsolódóan, és ez az adókedvezmény biztosította a fedezetet az állami népegészségügyi szerveknek olyan programokra is, amelyek kifejezetten az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételét célozták vagy a menzák kínálatának korszerűsítését segítették.