A szakember elmondta: azt sejtették, hogy a só csökkentése miatt sok panasz érkezhet, de arra nem számítottak, hogy a tejet, a tejterméket és a gyümölcsöt sokallják majd a gyerekek. Ezek sokszor nem fogynak el, és a diákok mást kérnek helyettük.
Emlékezetes: az új közétkeztetési rendelet szeptember elsején lépett életbe, amely részletesen szabályozza az óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban és különböző szociális intézményekben adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. A jogszabály értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot.
Boros Attila azt mondta, hogy a tej, a tejtermékek és a gyümölcsök miatt azért vannak problémák, mert az iskolatej- és az iskolagyümölcs-programok együtt futnak az új közétkeztetési rendelettel. – Így előfordul, hogy egy nap akár hat decilitert is kapnak a gyerekek, ami sok. Ezt meg lehetne előzni, ha össze lennének hangolva a programok – tette hozzá a Junior cégvezetője.
Hasonló tapasztalatokról számolt be a több, közétkeztetésben részt vevő céggel kapcsolatban álló Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetség elnöke is. Gál Pál Zoltán elmondta: egyik társaság sem mondta, hogy zökkenőmentesen ment volna az átállás. Több a maradék, és az emberek nehezen fogadják az új ételeket. Hozzátette: októberben gyűjtik a tapasztalatokat, aztán novemberben a módosítási javaslatokkal megkeresik a szaktárcát.
A témával a napokban foglalkozott a Kossuth rádió Napközben című műsora is. Az Észak-kiliáni Szolgáltató Központ és Gondozóházba látogattak el, ahol 170 idős embernek főznek. A műsorban több nyugdíjas is megszólalt, egy idős férfi azt hangsúlyozta, hogy jobbak lettek az ételek, mint voltak. Egy hölgy pedig arról beszélt, hogy van, amikor hiányzik a cukor a süteményekből, máskor nem. Az egyik dolgozó arra mutatott rá, hogy előzőleg kicsit tartottak a változástól, mert az idősek a hagyományos ízekhez vannak szokva, de náluk az emberek várakozáson felül meg vannak elégedve az ételekkel. – Panasz egyáltalán nem érkezett – tette hozzá. Elhangzott az is, hogy a sótartókat ugyan kiteszik az asztalokra, de az emberek nem nyúlnak hozzá. Ez is azt támasztja alá, hogy meg lehet szokni az új, ug