Egy brit felmérés szerint a főétkezések kihagyása, az íróasztalnál történő eszegetés, de még az esti borozás is hozzájárul ahhoz, hogy egészségünket károsítsuk. A Daily Mail nyolc pontban szedte össze, melyek azok a szokások, amelyeket jobb kerülni. Eszerint ha nem tervezzük meg a menüt, akkor az éhség vezérel, és gyorsan szeretnénk enni valamit, ami emiatt a legtöbb esetben nem egészséges. Ezt ki lehet küszöbölni azzal, hogy vasárnap előre eltervezzük, mit fogunk enni a következő héten, és ennek megfelelően vásárolhatunk.
A tanulmány szerint egy étkezést sem szerencsés kihagyni, még akkor sem, ha a vacsoráról van szó, hiszen nem ezzel fogjuk kivédeni a túlevést. A rendszeres, tervszerű étkezés célravezetőbb és egészségesebb. Ha úgy érezzük, túlettük magunkat, túl sok kalóriát fogyasztottunk, az étkezések kihagyása helyett inkább sportoljunk többet. Az sem jó megoldás, ha a hétköznapi önmegtartóztatás után a hét végén elengedjük magunkat, mondván, akkor szabad a vásár, hiszen ha egész héten egészségesen, mértékkel étkezünk, megérdemeljük. Ilyenkor hirtelen megterheljük a gyomrunkat, ami nem tesz jót az emésztésnek. Akik az íróasztalnál esznek, gyakran túlsúlyosak, mivel egészségtelenebb ételeket fogyasztanak, több kalóriával, több cukorral, szénhidráttal, kevesebb vitamintartalommal.
A felmérés szerint az esti 1-2 pohár bor elfogyasztását is jobb elhagyni, a szakértők az alacsonyabb kalóriatartalmú teát helyezik előtérbe, mert az egészségesebb. Az egyik legfontosabb és a legtöbb ember által elhanyagolt táplálkozáskiegészítő a megfelelő folyadék, azon belül is a víz. A kevés víz fogyasztása lenyomhatja az energiaszintünket. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, vezessük be, hogy minden étkezéskor iszunk, és tartsunk magunknál egy palack vizet.
Azok, akik rendszeresen mozognak, sportolnak, gyakran elkövetik el azt a hibát, hogy edzésnapon többet esznek. Ilyenkor szénhidrátban gazdagabb és nagyobb mennyiségű ételeket fogyasztanak. Ha úgy érezzük, többet is tudnánk enni, együnk inkább magas fehérjetartalmú ételeket vagy magvakat.
A felmérés arra is felhívja a figyelmet, mennyire ártalmas a túlzott sóbevitel. Miközben egy teáskanálnyi só fedezi egy felnőtt ember napi bevitelét, sokan nagyon sósan főznek, emellett gyakran sózzák meg a már kész ételeket is. Érdemes a só helyett különböző fűszernövényeket vagy citromlét használni ételízesítőként. Hosszú távon pedig el lehet hagyni a sót, és lehet mást használni, hogy ételeink ízesek legyenek.